Et stigende antal danskere spiser jævnligt havtorn marmelade, for havtorn er blevet populært. Især når det gælder marmelade er havtorn blevet en foretrukken ingrediens. Dog har man i store del af fx Jylland brugt havtorn i flere hundrede år hvis ikke mere, da det en plante, som vokser i store dele af Jylland. Fordele ved havtorn er, at den kan vokse i de tørre og vindblæste klitområder i Jylland. Selv i et meget barsk område kan den vokse i den golde og tørre jord og sand. Ofte har man ikke haft adgang til meget andet en havtorn og hyben og derfor været ideelt at lave hjemmelavet marmelade af. Råvarerne er ofte lige uden for ens dør og de er nemme at plukke og de kan vokse frugter nærmest uanset hvad. Så havtorn marmelade har de spist rigtig meget af, i de små landsbyer langs Vestkysten i gamle dag. Dog smager havtorn nu også godt, så de har spist det med velbehag. I dag er havtorn blevet in og alle vil have det og kommer det i alt fra marmelade til honning. Mange spiser flere lokale fødevarer, end man har gjort længe og er endda villig til, at betale ekstra for den type fødevarer. Især havtorn marmelade fra Thy er i høj kurs og storsælger i store dele af København. Mange steder i København forbinder de nemlig Thy med et sted de laver fx marmelade, honning og specialøl af en meget højere standart, end de fleste andre steder. Når de så får en lille god historie med og fortalt hvem der har lavet det og det er fra fx en lille producent i Thy som laver det i køkkenet der hjemme, er de elle vilde. En historie sammen med en havtorn marmelade gør den ekstra salgsbar og sikre, at endnu flere kan lide den. Nogle siger endda, at du ikke køber en varer fordi en producent vi have det, men du køber den fordi du får fortalt hvorfor du skal købe den. Skal du have nogle af de bedste hjemmelavet marmelade der kan købes for penge, så er en marmelade fra Thy et rigtig godt bud. Her er flere der lever og ånder for, at lave unikke havtorn marmelader og en masse andre slags, af en høj kvalitet. Selvfølgelig med en masse bær og lokale råvarer, så smagen og kvaliteten er i orden og kan stå inden for. Der er en hvis faglig stolthed når de laver den slags havtorn marmelade og de vil kun have det bedste af det bedste. Det kan man også smage når man spiser den. Alle detaljer er der kælet for og alle ens sanser og smagsløg arbejder på højtryk, når du spiser det. Smagsoplevelsen er slet ikke til at beskrive med ord og derfor skal den smages og det vil du slet ikke fortryde. Vi har brugt havtorn meget i det danske køkken, men vi har også brugt hyben meget. Hyben marmelade er også stadig en meget populær spise som rigtig mange nyder. Mange fra den ældre generation laver ofte stadig hjemmelavet marmelade hvor de netop bruger hyben, for er de vant til hjemmefra. Både marmelade med havtorn og hyben kan anbefales og smager vildt godt og meget autentisk mad. Mad som man spiste i gamle dage og dengang man lavede stor set alt fra bunden af selv. Kvaliteten var også meget højere og alle produkterne var næsten alle sammen hjemmelavet. I dag køber man det hele i Netto og uden det koster ret meget og der er lagt ret meget arbejde i hver eneste fødevarer. Heldigvis er der flere som vil have lokale fødevarer og vil betale prisforskellen.
Comments are closed.